Choď na obsah Choď na menu
 


Stephenie Meyerová- Úsvit

27. 7. 2014

 Obsah:

Keď sa Bella už raz rozhodla, začína sa prekvapivý sled nevídaných udalostí s potenciálne

usvit.jpg

 ničivými a tajomnými dôsledkami. Práve keď sa zdá, že sa zamotané pradivá Bellinho života – ktoré sa po prvý raz objavili v Súmraku, potom sa zamotali a potrhali v Nove a Zatmení – znova rozpletú a usporiadajú, mohli by byť zničené... navždy? (Bella otehotnie)

 

Pozitíva:

Rozsah, napätie... Páčilo sa mi, že autorka písala aj z Jacobovho pohľadu. Milujem Bellu, keď je upírka. Konečne sa nehrá na chudinku. Potešil ma záver knihy, keď sa už schylovalo k boju, no nakoniec to vyriešili nenásilne a bolo to rovnako dobré. Neuveriteľne sa mi páčil Garrettov revolucionársky prejav a nedá mi to, musím ho sem napísať:... Ale niektorým z nás napadlo, či fakt, že je pravda na Carlislovej strane postačí na to, aby sa zarazila takzvaná spravodlivosť. Sú tu Volturiovci na to, aby chránili naše tajomstvo, ale aby bránili vlastnú moc? Prišli sem zničiť nezákonné stvorenie, alebo odlišný spôsob života? Upokoja sa, keď zistia, že obávané nebezpečenstvo je vlastne iba obyčajné nedorozumenie? Poznáme odpovede na všetky tieto otázky.Ich garda je len bezduchá zbraň, nástroj na ceste ich pánov k nadvláde. ... Zodpovedáte sa inej vôli než svojej vlastnej? Môžete si sami zvoliť, ktorou cestou sa vydáte alebo budú Volturiovci rozhodovať, ako máte žiť? Prišiel som sem ako svedok. Zostal som, aby som bojoval. ...

 

Negatíva:

Ako sa môže Jacob zamilovať do novorodeniatka?! Je to nechutné! A čo jeho city, ktoré sú vraj také silné k Belle? Neuveriteľne ma to rozladilo. No a samozreje už tradične sa mi nepáčila Bellina uchýlka, pokúšať sa zomrieť.

 

Tu je trailer k prvej sfilmovanej časti:

A tu k druhej: